Emotiecoaching

Familieopstellingen

Loop jij in je dagelijks leven steeds met dezelfde thema’s?
Beland je voor je gevoel steeds in dezelfde valkuilen?

Vanuit systemisch oogpunt gaan we ervan uit dat de patronen waar je nu steeds in vastloopt, zijn oorsprong hebben in je gezin van herkomst of zelfs uit eerdere generaties. 

Een (familie)opstelling is een manier om te zien wat er daadwerkelijk in de onderstroom speelt.

Het brengt inzicht in bestaande patronen en laat zien waar eventuele blokkades zitten.

Wat is eigenlijk een familieopstelling?

Een (familie)opstelling is eigenlijk een middel om jouw thema of vraagstuk te onderzoeken. Een opstelling laat zien wat er zich in de onderstroom afspeelt. Het laat zien hoe het daadwerkelijk in de diepte is.

Dit kan inzicht geven in waarom je in het hier en nu bepaald gedrag laat zien. Daar waar het nu vast zit in het systeem, kan er mogelijk weer beweging op gang gebracht worden.

Heel vaak brengt een opstelling niet direct duidelijk en zet het voor je gevoel helemaal niets in beweging. Opstellingenwerk is dan ook geen quick fix voor de thema’s waar je mee rondloopt.

Regelmatig snapt je hoofd er ook helemaal niets van. Dit is ook logisch omdat een opstelling zich op een heel andere laag afspeelt dan waar we met ons hoofd bij kunnen.

Een opstelling werkt op zielsniveau. Daarom voelen we vooral tijdens een opstelling en gebruiken we minder woorden. Wanneer de ziel het herkent, kan het gevoeld worden en kan er mogelijk een helende beweging in gang gezet worden. En jij mag er op vertrouwen dat er precies gebeurt dat wat de bedoeling is.

Je kunt in een opstelling deelnemen als

vraaginbrenger of als representant

Als vraaginbrenger breng je een thema of vraag in waar je meer duidelijkheid over wilt krijgen.

Er worden representanten gekozen om familieleden of andere elementen te vertegenwoordigen, die vervolgens delen wat ze voelen en ervaren.

Dit proces helpt je om inzicht te krijgen in onderliggende patronen en blokkades in je familiesysteem.

Als vraaginbrenger kun je in andere opstelling als representant gevraagd worden.

Als representant kun je gevraagd worden om een familielid of een ander element te vertegenwoordigen in een opstelling.

Je deelt wat je op dat moment voelt of ervaart, zonder te weten wat er precies speelt.

Dit helpt om inzicht te krijgen in onderliggende patronen binnen het familiesysteem van de vraaginbrenger. Ervaring is niet nodig; iedereen kan representant zijn.

Wanneer kan ik een familieopstelling doen?

N

Je herkent je in patronen als hard werken, vooral voor de ander zorgen, niet zeuren maar doorgaan. Dit heeft je veel gebracht en je merkt nu dat dit ook je valkuil is in je dagelijks leven. 

N

Jij hebt al op verschillende manieren aan je thema’s gewerkt, maar dit werkt steeds maar tijdelijk. Je bent bereid om jouw thema nu op een diepere laag te onderzoeken.

N

Jij verwacht geen concrete handvatten en oplossingen vanuit de opstelling. Jij weet dat een opstelling zeer regelmatig niet met het hoofd te begrijpen is en je mag zakken in vertrouwen dat de opstelling precies laat zien wat er gezien wil worden. 

N

Alle mentale struggles lenen zich voor een opstelling. Of je nu ervaart dat het leven niet stroomt, je veel piekert, negatieve gedachten hebt, moeite hebt om keuzes te maken, jezelf zou omschrijven als een wandelend hoofd enz. Middels een opstelling kunnen we onderzoeken of er in de onderstroom daadwerkelijk iets speelt.

N

Alle fysieke problemen kunnen worden opgesteld. Dus bijvoorbeeld de oorzaak van een bepaalde ziekte, chronische pijn of ziekte enz. Middels een opstelling kunnen we onderzoeken of er iets in de onderstroom speelt.

 

Hoe ziet zo’n ochtend eruit?

=

Locatie: Zentrum Meppel

=

Inloop 9.30 uur. Start 9.45 uur. Uiterlijk klaar om 13.00 uur.

=

Per ochtend is er plek voor 2 vraaginbrengers. Tevens is er plek voor 4 tot 6 representanten.

=

Inclusief koffie en thee.

Persoonlijke coaching

Nog even over mij…

Aletta van Lente

Jarenlang leefde ik mijn leven zoals ik dacht dat het hoorde. Opgegroeid in een dorp waar vooral de overtuiging heerste: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Dus zorgde ik er (onbewust) wel voor dat ik niet teveel opviel. Want dan liep je het gevaar om buiten de boot te vallen. Ik heb mezelf dus aangeleerd om me aan te passen.

 

Persoonlijke coaching

Ik leek wel een soort kameleon. Ik was steeds iemand anders, afhankelijk van de situatie. Wanneer ik dacht dat iemand mij te bescheiden vond, dan probeerde ik juist meer van mezelf te laten horen.

Of als ik dacht dat iemand mij ’teveel’ vond, dan hield ik me juist meer op de achtergrond. Ik paste me aan, aan de groep waar ik me in bevond.

Ik had de lat voor mezelf enorm hoog gelegd. Eigenlijk was het nooit goed genoeg en dat maakte me weer onzeker. Ik was totaal verwijderd van de vraag wat ik eigenlijk zelf wilde.

Het putte me uit.

Ik verlangde naar rust in mijn hoofd. Tevreden kunnen zijn met hoe het nu is. Niet meer bezig zijn met de verwachtingen van een ander of mijn eigen ideeën over hoe het hoort.

Ik heb hulp ingeschakeld. Ik ben gaan onderzoeken wie ik nu werkelijk ben, wat ik wil, welke gedachten en overtuigingen mij in de weg zitten. Ik heb geleerd wat ik mag loslaten en heb geleerd om zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven.

Ik vind het zo’n ontzettend prachtige reis waarin ik iedere dag mag leren over mezelf en het leven.

Mijn doel is inmiddels om iedere vrouw die mooie reis te laten ervaren en helemaal te ontdekken en te zijn wie je werkelijk bent.

Moet mijn familie mee naar de opstelling?

Zeker niet! Er zijn juist representanten aanwezig die één van jouw familieleden kan representeren. De representant voelt en geeft weer wat hij of zij ervaart.

Welke vragen kan ik als vraaginbrenger inbrengen?

Je kunt eigenlijk alle vragen inbrengen waarvan jij merkt dat je keer op keer tegen hetzelfde aanloopt. Dus je loopt er tegenaan dat je altijd zo hard werkt, moeilijk nee kan zeggen, altijd bezig bent een ander. Of er zijn relaties die steeds vast lijken te lopen; Misschien heb je moeite met het gedrag van één van je kinderen of merk je in relaties dat jij altijd degene bent waarop geleund wordt. Eigenlijk kun je alles opstellen. Belangrijk is wel dat je ergens op een thema vastloopt. We gaan niet opstellen vanuit nieuwsgierigheid. Twijfel je of jouw thema / vraag passend is om op te stellen? Stuur me even een mailtje: info@alettavanlente.nl

Wat moet ik doen na een opstelling?

Het korte antwoord is: Niets. Tijdens een opstelling kan er in de onderstroom (het onderbewuste) iets in beweging gezet worden. Regelmatig gebeurd het dat je dit echt niet snapt met je hoofd. Dit is ook niet nodig. De opstelling doet zelf zijn werk in de onderstroom. Daar mag je op vertrouwen. Soms wordt iets direct helder en soms laat dat weken of zelfs jaren op zich wachten. Het is altijd goed om extra goed voor jezelf te zorgen na een opstelling zodat de opstelling goed zijn werk kan doen (rusten, goed drinken, in de natuur zijn, vertragen).